BKS BOXER CLUB

BKS BOXER CLUB

Oboljenja srca (HZ) 

Bokser kao rasa ponekad obljeva od urođenih oboljena srca, prije svega stenoze velikih krvnih sudova srca, kao i nekih kardiomiopatija.

BK BKS  predlaže svojim članovima da kroz kardiološke preglede kod veteirnara provjere stanje srca. Da bi tako urađena procjena zdravlja srca bila priznata od strane kluba neophodno je da se provede po sljedečem protokolu.

KARDIOlOŠKI DIJAGNOSTIČKI PROTOKOL

Da biste izvršili dijagnozu srčanih oboljenja vašeg psa, potrebno je da zakažete preged kod veterinara koji je adekvatno educiran za izvođenje istog i sa sobom da ponesete:

• Ovaj protokol.

• Sertifikat o kardiovaskularnom  pregledu (koji se može preuzeti sa veb stranici BK BKS). 

Veterinar treba izvršiti ispitivanje prema preporukama sadržanim u ovom protokolu, popuniti ispitni fomular  te priložiti dvije potrebne slike sa pregleda.

Za dobivanje zvaničnog certifikata potrebni su sljedeći dokumenti koji: (VAŽNO, UKOLIKO  NEKI  OD  DOKUMENATA  NEDOSTAJE  PREGLED NEĆE BITI PRIZNAT OD STRANE BK BKS):

• Ispravno popunjen formular o isptivanju . Dve fotografije sa ispitivanja.

• Fotokopija pedigrea

• Fotokopija potvrde o plaćanja računu. 


PROTOKOL - PREPORUKE ZA VETERINARA

DIJAGNOSTIKA  STENOZE VELIKIH ARTERIJA SRCA  I DRUGIH KARDIOPATIJA

Životinja mora biti stara najmanje godinu dana.

U nekim sumnjivim slučajevima, pacijent mora biti ponovo pregledan  i definitivna dijagnoza se ne može izdati dok pas ne napuni dvije godine života.

1. Pored Echo-doppler-a, sve životinje bi trebalo da budu auskultirane.

2. Prije pregleda pas ne bi trebao da bude tretiran lijekovima koji se koriste u tretmanu oboljenja srca.

3. Echo-doppler test  mora uključivati:

5. Traženje lezija na  subaortalnom nivou , ali i na nivou aorte i supra-aortalnom nivou, u 2D modu, dopleru i dopleru u boji (određuje laminarnu ili turbulentnu prirodu transaortičnog toka).

6. Određivanje maksimalne brzine transaortičnog sistoličkog protoka (Vmax) u kontinuiranom Doplerovom režimu, uz istovremeno elektrokardiografsko snimanje.

7. Isto će se uraditi radi otkrivanja  stenoze aorte pulmonalis  potražiti lezije (2D, boje i impulsni Dopler) i određivanje maksimalne brzine transpulmonalnog sistoličnog protoka u kontinualnom Doplerovom režimu, uz istovremeno elektrokardiografsko snimanje.

8. Potraga za drugim srčanim oboljenjima, naročito urođenim. 


Ehokardiografski pregled treba da omogući:

1. Potvrdu  ili isključivanje  prisustva srčanih bolesti.

2. U onim slučajevima gde postoji arterijska stenoza (aortna i / ili plućna), treba da se  navede  na kom nivou se nalazi  i procijena maksimalne  brzine i  graduiranje pritiska, kako bi se izvršila procjena  i klasificaranje kategorije eventulanih promjena (AS0, AS1, AS2, AS3, PS0, PS1, PS2 ili PS3)